11 påstande om søvn

11 påstande om søvn

11 påstande om søvn

For noget, der er så grundlæggende i vores liv, er der meget, vi ikke ved noget ved om når det gælder vores søvn.

Vi ved, at søvn gendanner immunsystemet, afbalancerer hormonniveauer, sænker blodtrykket, renser toksiner fra hjernen og mere.

Selv om vi ved meget om søvn findes der enormt mange myter om søvn.

#1. Påstand - Du kan blive et morgenmenneske

Der er en række faktorer, der har indflydelse på din personlighed - det vil sige, om du er et morgenmenneske, en natugle, eller om du falder et sted imellem. Dit kropsur ændrer sig gennem hele livet og er påvirket af faktorer som sollys og genetik.

Forskere siger, de fleste mennesker i nogen grad kan regulere deres kropsur (hvis du vil føle dig vågen tidligere, kan du prøve at få morgensollys), er der en grænse for, hvor meget det kan ændres. For nogle mennesker er det stort set umuligt at blive et morgenmenneske (eller skifte til natugle).

#2. Påstand - Du kan klare dig med mindre end 7 timers søvn

Hvis du vil finde ud af, hvor meget søvn du faktisk har brug for, skal du bruge en uge på at lade dig falde i søvn, når du er træt og derefter vågne op naturligt uden alarm.

Det viser sig, at langt de fleste har brug for mellem syv og ni timers søvn. Der er et par mennesker derude, der af biologiske grunde enten har brug for mere søvn eller kan klare sig med mindre, men statistisk set er du sandsynligvis ikke en af ​​dem.

#3. Påstand - Den eneste langsigtede konsekvens af for lidt søvn, er at du bliver træt.

Så du er træt. No big deal, vel?

Desværre det er ikke tilfældet.

Søvn har en lang række fordele for dit helbred.

Får du ikke søvn nok, over meget lang tid, kan det have en negative sundhedseffekt, herunder hukommelsesproblemer, øget kræftrisiko, depression og angst, hjertesygdomme og Alzheimers.

#4. Påstand - Snorken er irriterende, men det er også det

Hvis du konstant snorker om natten (ikke kun når du har forkølelse), skal du gå til egen læge.

Snorken kan være en indikation af, at du har søvnapnø, en søvnforstyrrelse, der kan forårsage andre medicinske problemer over tid.

Heldigvis kan søvnapnø behandles, og folk, der er blevet behandlet, siger, at de begynder at føle sig bedre udhvile om morgenen.

Påstand om søvn

#5. Påstand - Du kan kompensere for søvn i weekenden.

Hvis du har haft en uge med sene nætter og tidlige morgener, tror du måske, at du bare kan kompensere for det ved at sove indtil middag på lørdage og søndage.

Desværre det kan give forstyrrelser i den kommende nætter.

Bliv i din normale rytme. Skal du indhente noget søvn så tag en morfar meget gerne inden kl. 15.00.

Kroppen kan bedst lide at kører den samme døgnrytme igen og igen.

#6. Påstand - Det er bedre at stå tidligt op og træne end at sove færdig.

Nej...

At få trænet er vigtigere for dit helbred. Det hjælper dig med at sove bedre.

Eksperter siger, at du ikke bør springe din søvn over, for at træne.

Du har brug for tilstrækkelig søvn for at restituere. Du bliver stærkere, når du er fuldt udhvilet.

#7. Påstand - Du sluger et par edderkopper hvert år, mens du sover.

Otte edderkopper kravler ind i din åbne mund hvert år, og der er intet, du kan gøre ved det, ifølge legenden.

Heldigvis for edderkopperne omkring os er det yderst usandsynligt. Vi laver støj og vibrerer i vores søvn, og det er sandsynligt at det skræmmer edderkopper.

Påstande om søvn

#8. Påstand - Hvis du vågner midt om natten, skal du bare blive i sengen.

Hvis du har været vågen i mere end ca. 20 minutter, så er det ud af sengen. 

Undgå ting, der udløser stærke følelsesmæssige reaktioner. Hold dig væk fra stimulerende skærme som din computer, telefon eller tv. Prøv at læse et blad eller en bog.

#9. Påstand - Det hjælper på søvnen med en godnat drink

Desværre går denne gamle tradition tilbage til dagene før vi forstod meget om søvn. Undersøgelser viser, det at drikke alkoholisk lige før sengen virkelig kan gøre det lettere at falde i søvn. Men du sover ikke så dybt som du har brug for denne ​​nat.

De fleste eksperter siger, at hvis du vil sove godt, skal du ikke nyde alkohol mindst et par timer før sengetid.

#10. Påstand - Det er fint at bruge din telefon om natten, hvis du eliminerer blåt lys.

De fleste af os har nu hørt om det blålys, der udsendes fra vores skærme, at det kan holde os vågen.

Det førte til en eksplosion i blå-blokerende produkter skærmafdækninger, briller og apps, der reducerer mængden af ​​blåt lys, som udsendes fra enheder.

Der er grunde til at tro, at det kan hjælpe, men det er ikke en gratis licens til at bruge din telefon. Bare det at tjekke telefonen inden sengetid, er nok til at rode med vores søvn.

Det blå lys fra telefoner, computere og tablets er skidt for søvnen, fordi det undertrykker frigivelsen af melatonin, og der går dermed længere tid før vi føler os trætte

 

Fakta: Vampyrhormonet melatonin

Hormonet melatonin styres af den suprachiasmatiske nucleus (SCN), vores biologiske pacemaker, og det stiger efter mørkets frembrud og falder om dagen, når vi udsættes for lys. 

Melatonin kaldes derfor ofte for ’mørkehormonet’ eller endda 'vampyrhormonet' og sænker faktisk også kropstemperaturen, hvilket gør det lettere at falde i søvn. 

Læs hele artiklen om vampyrhormonet her >>> https://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-er-skaermlys-ikke-godt-for-din-soevn

#11. Påstand - Nogle drømmer ikke.

Du husker måske ikke dine drømme, men du drømme.

Der er meget, vi ikke ved om drømme, men vi ved, at vi alle drømmer. Drømme er ikke engang nødvendigvis begrænset til REM-søvn, selvom det er her nogle af vores mest livlige drømme forekommer.

Når vi drømmer, behandler vi følelser og oplevelser, som vi har haft om dagen. Det er godt at drømme for vores følelsesmæssig og mental sundhed. Drømme er også forbundet med problemløsning og kreativitet.

Vi ved muligvis ikke nøjagtigt, hvad der sker, når vi drømmer. Men det ser ud til at være vigtigt.

Påstande om søvn

RaffCoaching

Find mere information på: RaffCoaching.dk Facebook